Information Skol-SM i juridik
För deltagande i tävlingen erfordras betald medlemsavgift för respektive tävlingsår. Deltagande elever är, årskurs 3 och 2 (utom tävlan), som läser på det juridiska programmet.
För att utse de åtta lag som får delta i tävlingens andra del, rättegångsspelet, Petite Final (4 lag) samt Grande Final (4 lag) genomförs först en utslagstävling i skrivningsform. Tävlingsledningen tillhandahåller en skrivning som distribueras till ansvarig lärare (som angivits i anmälan) via mejl på respektive skola för erforderlig kopiering kl 08 på morgonen innan tävlingens start kl 09. Skrivningen genomförs i juristklasserna i lag om fyra-fem elever med okommenterad lagtext som enda tillåtna hjälpmedel. Skrivningarna sänds därefter direkt till bedömaren för rättning, identifierbara till skola och ”namngiven” elevgrupp.
Huvudsakligen kommer skrivningen att röra sig inom ämnesområdena (se nedan) Svårighetsgraden kommer att vara relativt hög för att skrivningen ska vara utslagsgivande. Till sin form består skrivningen av ett antal korta frågor (upp till 10 stycken) på en till två poäng, totalt 10 poäng, och ett antal mer omfattande frågor på minst tre poäng (max 5 stycken), totalt 15 poäng, totalt på skrivningen max 25 poäng. (Vid tidigare tävlingar har drygt 15 poäng räckt till finalplats.)
Detta tävlingsmoment genomförs av de enligt skrivningsresultatet utkorade 2 x fyra tävlingslagen,som ska bestå av fyra-fem personer. Att viss personväxling pga sjukdom och liknande kan erfordras är acceptabelt.
Lagen lottas ihop till två par efter inbördes poäng, bestående av ett lag som kärande och ett som svarande. Parterna utformar käromål respektive svaromål som tillsänds domaren och motparten inom föreskriven tid. Paren genomför därefter var sitt rättegångsspel enligt följande.
Sedan förhandlingarna avslutats och domstolen dömt poängsätter domstolen lagens insatser.
Härvid beaktas fem aspekter:
- Inlagornas kvalitet
- Agerandet under rättegången, närmast hur väl förberedda och säkra i sina roller deltagarna
är - Utgången i sak, dvs har man i domen vunnit mer eller mindre än vad som kunnat förväntas
utifrån bakgrundshistorien - Demonstrerade juridiska kunskaper
- Pläderingens kvalitet
Varje punkt poängsätts. Totalsumman är grundval för utseende av ett segrande lag. Någon slutlig gradering av övriga lag tillkännages inte, utan de anses alla ha placerat sig på andra plats.
Administrationen av tävlingen sköts av Nordiska Juristakademien AB, som härför tar ut avgifter enligtvad som anges på hemsidan. I detta ingår att tillhandahålla priser till de tävlande lagen.
Utrymmet i rättegångssalen är begränsat, varför det inte kan påräknas att mer än fem elever från respektive tävlande skola, utöver tävlingslagen, kan beredas plats. De lag som genomför det andra rättegångsspelet får inte närvara under det första.Tävlande skolor måste själva organisera och bekosta resa och eventuellt uppehälle.
FÖLJANDE OMRÅDEN ÄR AKTUELLA I PROVET:
- Allmän avtalsrätt
- Köprätt
- Konsumentköprätt
- Associationsrätt
- Marknadsrätt
- Fastighetsrätt
- Familje-och arvsrätt
- Straffrätt
- I finalen blir också processrätten aktuell.
Skrivtiden är tre timmar. Varje skola som betalat medlemsavgiften det aktuella tävlingsåret erhåller provet och rättningsmall och varje deltagande lag erhåller en poängsumma.